
Kosova, AB'nin “Güvenli Ülkeler” Listesine Alındı

0 dk
Avrupa Birliği (AB), düzensiz göçmenlerin geri gönderilmesini hızlandırmak amacıyla yedi ülkeyi "güvenli menşe ülkeler" listesine dahil etmeyi planlıyor. AFP'nin haberine göre, bu ülkelerden biri de Kosova.
Avrupa Komisyonu, Kosova, Bangladeş, Kolombiya, Mısır, Hindistan, Fas ve Tunus'un "güvenli menşe ülkeler" olarak ilan edilmesini önerdi. Bu adım, söz konusu ülkelerden gelen sığınmacıların iltica başvurularının daha hızlı işleme alınmasına ve çoğunlukla reddedilmesine neden olabilir.
AB Göç Komiseri Magnus Brunner konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Birçok üye ülke, hâlen işlenmemiş çok sayıda sığınma başvurusuyla karşı karşıya. Bu nedenle iltica kararlarının daha hızlı alınmasını destekleyecek her türlü adım çok önemlidir.” dedi.
Komisyonun bu önerisinin yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi'nin onayı gerekiyor.
Yeni düzenlemelere göre, bu yedi ülkeden gelen sığınmacıların başvuruları reddedilebilir ve potansiyel olarak sınır dışı edilmeleri söz konusu olabilir.
Kosova'dan gelen sığınmacı sayısında, 1 Ocak 2024'te vize serbestisinin yürürlüğe girmesinden bu yana artış yaşandığı belirtiliyor. Kosovalıların AB’ye yaptığı sığınma başvurularında, yalnızca 2015-2016 yıllarında, on binlerce kişinin Macaristan üzerinden yasa dışı yollarla göç ettiği dönemde daha fazla başvuru kaydedilmişti.
2018 yılından bu yana Fransa, Kosovalı sığınmacıların en çok tercih ettiği ülke konumunda bulunuyor ve bu konuda Almanya’nın yerini almış durumda.
Brüksel, kamuoyunda giderek artan göç karşıtlığının ve aşırı sağın yükselişinin etkisiyle yasa dışı göçü engelleme ve sınır dışı süreçlerini kolaylaştırma baskısı altında.
İsveç, İtalya, Danimarka ve Hollanda gibi sert tutum sergileyen ülkelerin öncülüğünde, AB liderleri Ekim ayında sınır dışı işlemlerinin hızlandırılması için yeni bir yasa taslağı hazırlanmasını talep etmişti. Aynı zamanda, yasa dışı göçle mücadele için “yenilikçi” yolların değerlendirilmesi istenmişti.
Bu taleplere yanıt olarak Avrupa Komisyonu geçtiğimiz ay sınır dışı sisteminde bir reform sundu. Bu reform, üye ülkelere AB dışında göçmen iade merkezleri kurma imkânı tanıyor.
AB verilerine göre, şu anda sınır dışı edilme kararı alınan kişilerin yalnızca %20’sinden daha azı kendi ülkelerine geri gönderilebiliyor.
Yorumlar (0)

Son Haberler
Tüm Haberler

Almanya’nın Kosova Büyükelçisi Rohde'den Kurumsal Gecikmelere Tepki

PDK, Kurti'nin Davetine Olumlu Yanıt Verdi

1 Mayıs Kararı: Gırmi Parkı'na Sadece Otobüsle Gidilecek
