
Seçim Sonuçlarının Onaylanmasından Sonra Ne Olacak?

0 dk
Merkez Seçim Komisyonu-MSK, bugün öğleden sonra 9 Şubat seçim sonuçlarını onaylayacak, bununla yeni kurumların oluşturulmasına da yol açılacak.
Yeni kurumların oluşturulması prosedürü Anayasa ve diğer yasalarla öngörülmüştür.
İlk önce sonuçlar onaylanmadan milletvekili görevi için yeterince oy kazanan Albin Kurti yönetimindeki şimdiki Hükümet üyelerinin Hükümet Yasası’na göre istifa etmeleri gerekecek.
Kurti’nin partisi olan Vetvendosje Hareketi 9 Şubat seçimlerinin galibidir.
Yeni Kosova Meclisi’nin Kurulması
Seçim sonuçlarının onaylanmasının hemen ardından atılacak ilk adım, Hükümetin kurulması değil, yeni parlamento yapısının oluşturulmasıdır.
Anayasa ve Meclis Tüzüğüne göre, seçim sonuçlarının onaylanmasının ardından Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani'nin 30 gün içinde Meclis'i kuruluş oturumuna çağırması gerekiyor.
Bu oturumda yeni milletvekilleri yemin eder ve ardından başkan ile başkan yardımcıları seçilir.
Meclis Başkanlığı görevi seçimlerde birinci partiye, bu durumda Vetvendosje’ye aittir. Bu arada, en büyük siyasi partiler başkan yardımcısı için bir aday önerirken, aynı zamanda Sırp toplumunun milletvekilleri ve çoğunlukta olmayan toplulukların milletvekilleri de başkan yardımcısı görevi için bir milletvekili önermek mecburiyetindedir.
Başkan ve başkan yardımcıları oy çoğunluğuyla seçilir. Kuuluş oturumu ise Meclis Tüzüğü’ne göre onların seçimiyle tamamlanır.
Yeni Hükümet
Bu dönemde Cumhurbaşkanı Osmani, yasalara göre kazanan partiyi yeni Hükümetin oluşumu için temsilci olarak aday göstermekle yükümlüdür. Önerilen hükümet kabinesinin 61 milletvekilinin oyunu alması gerekiyor.
MSK'nın 15 Mart'ta açıkladığı nihai sonuçlara göre LVV yüzde 42,30 oy alırken, onu yüzde 20,95 ile Kosova Demokrat Partisi ve yüzde 18,27 ile Kosova Demokrat Birliği izledi.
Dördüncü sırada ise yüzde 7,06 oyla Kosova'nın Geleceği için İttifak ile Sosyal Demokrat Girişim koalisyonu yer alıyor. Kosova'daki Sırpların en büyük partisi Sırp Listesi oyların yüzde 4,26'sını aldı.
Bu yüzdelerle Vetvendosje Kosova Meclisi'nde 48 sandalye, PDK 24 sandalye, LDK 20 sandalye, Sırp Listesi dokuz sandalye ve AAK-Nisma koalisyonu sekiz sandalye elde etti.
Görünen o ki hiçbir parti tek başına hükümeti kuramayacak ancak yeni yönetim için koalisyonların kurulması gerekecek.
Koalisyonlara gelince, Vetvendosje, hükümeti Kosova Meclisi'nde on garantili sandalyeye sahip olan çoğunlukta olmayan partilerle kurmayı tercih ettiğini söyledi.
Önde gelen Arnavut partileri de yeni yönetim için Vetvendosje ile işbirliğine karşı olduklarını ifade ettiler. Ancak Kurti yeni hükümete liderlik edeceğine olan inancını dile getirdi.
Vetvendosje eğer 61 milletvekili desteğini sağlayamazsa o zaman Cumhurbaşkanı Osmani on gün içerisinde siyasi patileri istişareye çağırmakla görevlidir.
İstişareler ardından bu partiler eğer sayıları olduğunu kanıtlarsa yeni Hükümet başkanı konusunda cumhurbaşkanının karar vermesi gerekir.
Mandatörün daha sonra hükümet kabinesinin yapısını Meclise sunması için 15 günü var.
Ancak ikinci denemede de hükümetin kurulamaması durumunda Cumhurbaşkanı Osmani'nin Anayasa'nın 95. maddesine göre en geç 40 gün içinde yapılması gereken yeni seçimleri duyurması gerekir./REL/