EURO
1
  • EURALL
    98.80 0.21%
  • EURTRY
    43.63 -0.14%
  • EURMKD
    61.56 0.08%
  • EURRSD
    117.28 0.19%
  • EURUSD
    1.14 -0.14%
  • EURGBP
    0.85 -0.08%
  • EURCHF
    0.94 -0.14%
  • EURSEK
    11.03 0.87%
  • EURAUD
    1.78 0.23%
  • Anasayfa
  • Siyaset
Reklam Alanı

Türkiye, Arnavutluk, Kosova ve Makedonya ile Askeri Anlaşmaları Onaylamaya Kararlı

Türkiye, Arnavutluk, Kosova ve Makedonya ile Askeri Anlaşmaları Onaylamaya Kararlı
21 Mart 2025, 10:40

0 dk

Türkiye, üç Balkan ülkesiyle imzalanan askeri çerçeve anlaşmalarını onaylamaya hazırlanıyor; bu, Ankara'nın bölgedeki askeri varlığını daha da güçlendirecek ve Yunanistan çevresindeki stratejik nüfuzunu genişletecek.

Euronews Albania medyasının haberine göre, 2024 yılında  Arnavutluk, Kosova ve Kuzey Makedonya  ile imzalanan anlaşma  Ortadoğu’da  jeopolitik gerginliğin hayli yüksek olduğu  bir dönemde geliyor.  Yunanistan, Türkiye'nin özellikle tarihi ve stratejik öneme sahip bölgelerde artan askeri ortaklıklarına ilişkin endişelerini dile getirdi. Balkanlar  NATO müttefikleri ve dış güçler arasındaki etkilerle  her zaman bir savaş alanıydı ve Türkiye’nin  bu ülkelerle  derin askeri bağları  bölge güvenliğin dinamiklerinde etkin bir rol oynamasını hedeflediğine işaret veriyor.

Anlaşmalar, genellikle daha uzun bir inceleme sürecinden geçen benzer askeri paketlerin aksine, TBMM gündemine hızla girdi. Ankara bu anlaşmaları komşu ülkeler ve müttefikleriyle askeri işbirliğini güçlendirmeye yönelik daha geniş bir stratejinin parçası olarak görürken, bölgedeki güvenlik tehditlerine karşı geliyor. .

Anlaşmalar aracılığıyla Türkiye ve ortakları, eğitim ve öğretim, ortak tatbikatlar, savunma sanayi işbirliği, istihbarat bilgi paylaşımı, lojistik destek, tıbbi hizmetler, siber saldırılara karşı savunma, barışı koruma misyonları ve mayın ve el yapımı patlayıcı cihazlara karşı mücadele de dahil olmak üzere çok çeşitli askeri ve savunma alanlarında işbirliği yapacak. Anlaşmalar ayrıca  personel değişimi,  bilim ve askeri teknoloji alanında ortak araştırmalar,  insani yardım misyonlarında işbirliği ve felaketlerden sonra yardıma kolaylık tanımaktadır.

Türkiye bu tür resmi askeri anlaşmaları savunma bağlarının derinleştirilmesi ve gelecekteki olası anlaşmalar için bir adım olarak görüyor. Bunlar aynı zamanda savunma sanayinde kapsamlı işbirliği için de referans teşkil ediyor. Başlangıçta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadının Baykar firmasının ürettiği insansız hava araçlarının satışıyla bağlantılı olan strateji, daha sonra diğer savunma ürünlerine de geçti. 

Nordic Monitor daha önce Türkiye'nin daha fazla askeri, savunma ve istihbarat anlaşmasını kamuoyundan gizlemek için kapsamlı çerçeve anlaşmalarını giderek daha fazla kullanmaya başladığını bildirmişti. Raporda, Türkiye Savunma Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Başkanı Tuğgeneral Esat Mahmut Yılmaz'ın 21 Mayıs 2024'te TBMM'nin Dış İlişkiler Komisyonu'nda yapılan kapalı oturumda bu yaklaşımı ortaya çıkardığına yer veriliyor.

Yılmaz, Türkiye'nin, başlangıçta ayrı ayrı müzakere edilen bu üç anlaşmayı, yabancı askeri operasyonlara katılımı hızlandırmak amacıyla tek bir çerçevede birleştirdiğini belirtti.

Aralık 2024 yılında  Türkiye  89 ülke ile askeri çerçeveyi ve 65 ülke ile askeri eğitim işbirliği anlaşmasını imzalamıiştı   Bu arada 47 ülke ile askeri çerçeve anlaşması ve 13 ülke ile eğitim anlaşması müzakereleri devam ediyor.  Dahası Türkiye  90 ülke ile savunma sanayinde işbirliği anlaşmasını imzalamıştır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde son yıllarda işlenen uluslararası anlaşmaların neredeyse tamamı bu geniş askeri çerçeve kapsamına girmiştir. Özellikle, askeri konularda uzman olmamasına rağmen, bu anlaşmaların gözden geçirilmesini ve onaylanmasını Savunma Komitesi yerine Dış İlişkiler Komitesi sıklıkla denetlemektedir. Bu, Erdoğan yönetiminin parlamento denetimini sınırlama girişimini akla getiriyor. Hükümeti eleştiren milletvekilleri, askeri konularda hükümete çok fazla takdir yetkisi verdiklerini ileri sürerek, bu anlaşmalarda şeffaflık eksikliği konusundaki endişelerini dile getirdiler.

Erdoğan'ın yabancı askeri ve savunma anlaşmalarına olan güçlü kişisel ilgisi bu anlaşmaların hızlandırılmasında önemli rol oynadı./ Euronews Albania/

Yorumlar (0)

Yorum kurallar'ını okudum ve Onaylıyorum

Yorum Kuralları

  • Kullanıcıların birbirlerine karşı saygılı olması zorunludur.
  • Üyelerin birbirlerine yaptığı ırkçı, cinsiyetçi, homofobik ve küfürlü yorumlara müsamaha gösterilmeyecektir. Böyle durumda yorumlara müdahale edilecektir.
  • Kullanıcılar tarafından gelen, insanların dini inancına, ırkına, etnik kökenine, yaşına, sosyal durumuna, siyasi görüşüne, cinsel yönelimine, fiziksel durumuna göre kişilere veya belirli gruplara karşı nefrete teşvik edici, şiddet içeren, provokatif, aşağılayıcı içerik ve yorumları yayınlamama hakkını Kosova Haber saklı tutmaktadır.
  • Birey, kurum, kültür veya toplumları küçük düşürücü, küfür, aşağılama veya argo ifadelere izin verilmemektedir
  • Daha sağlıklı bir tartışma ortamının olması için yapılan yorumlarda kullanıcılar, diğer kullanıcıların inançlarına ve görüşlerine saygı göstermeleri zorunludur.
  • Yorumlarda büyük harf kullanılmamalıdır.
  • Site içerisindeki yorumlar Türkçe olmalıdır.
  • Herhangi bir ticari amaç ya da telif hakkı içeren yorumlara izin verilmeyecektir.
  • İnsanları kışkırtan, saldırgan bir kullanıcı adı seçilemez.
  • Spam mesajlar göndermek yasaktır. Aynı ve benzer mesajlar birden fazla kere gönderildiğinde de müdahale edilecektir.
© 2006 - 2025 Kosova Haber. Tüm Hakkları Saklıdır..

Designed and Developed by : Dmarketing